Pestycydy na co dzień – 12 najbardziej toksycznych warzyw i owoców
Mając świadomość ilości pestycydów używanych dzisiaj w uprawach warzyw i owoców, coraz więcej osób zastanawia się, czy należy jeść świeże i surowe warzywa i owoce. Eksperci uważają, że tak.
Oczywistym jest fakt, że najlepsze dla nas są produkty organiczne. Niestety, ceny takich produktów sprawiają, że nie są one osiągalne na co dzień dla wszystkich konsumentów. Warto więc wiedzieć chociaż, które z nich są najbardziej zanieczyszczone, a które najmniej. Tak, aby móc świadomie kształtować swoje domowe, warzywno-owocowe menu.
Produkty o najwyższym stężeniu pestycydów, które należałoby kupować wyłącznie w postaci organicznej, to:
*jabłka
*seler naciowy
*słodka papryka
*brzoskwinia
*truskawki
*nektarynki
*winogrono
*szpinak
*sałata
*ogórki
*borówki amerykańskie / czarne jagody
*ziemniaki
Dodatkowo warto wspomnieć o zielonej fasoli oraz jarmużu, w których również możemy znaleźć pestycydy budzące obawy.
Jeśli jednak zamierzasz kupować nie-organiczne produkty, wybieraj te o najniższym poziomie toksycznych związków:
*cebula
*kukurydza
*ananas
*awokado
*kapusta
*groszek
*szparagi
*mango
*bakłażan
*kiwi
*melon kantalupa
*słodkie ziemniaki
*grejpfrut
*arbuz
*grzyby
Spożywając każdego dnia pięć porcji warzyw i owoców z „czystej piętnastki”, jesteś narażony średnio na działanie 2 pestycydów. Jednak, jeśli pięć razy dziennie sięgasz po nie-organiczne produkty z „toksycznej dwunastki”, wystawiasz się na działanie 14 toksycznych substancji.
Powyższe dane opierają się na wynikach 51 000 testów przeprowadzonych w latach 2001-2009 przez organizacje USDA oraz FDA, na 53 najpopularniejszych warzywach i owocach. Produkty te za każdym razem płukano i obierano, aby odtworzyć warunki, w jakich najczęściej je spożywamy.
Źródła:
newbielink:http://www.ewg.org/foodnews/summary/ [nonactive]
newbielink:http://www.ewg.org/foodnews/list/ [nonactive]
newbielink:http://eartheasy.com/eat_pesticides_produce.htm [nonactive]
newbielink:http://abcnews.go.com [nonactive]
Zrodlo: newbielink:http://faktydlazdrowia.pl/pestycydy-na-co-dzien-12-najbardziej-toksycznych-warzyw-i-owocow/ [nonactive]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz