5 milionów ton, kurwa, szok! - admin.
W Polsce rocznie marnuje się prawie 5 mln ton żywności. Ale to nie tylko wina konsumentów.
Jak pisze portal strefabiznesu.pl, z badań i analiz przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wynika, że na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów ton żywności. Konsumenci jednak marnują „jedynie” 60 proc. Z tej liczby.
Z badania wynika, że produkcja podstawowa (rolnicza) odpowiada za ok. 15 proc. marnowanej żywności w całym łańcuchu żywnościowym. Również przetwórstwo jest odpowiedzialne za straty na zbliżonym poziomie ok. 15 proc. Podczas transportu i magazynowania marnowany jest około 1 proc. Z kolei handel odpowiada za straty na poziomie ok. 7 proc. a gastronomia niewiele powyżej 1 proc.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi 1/3 produkcji żywności na Ziemi. Z jednej strony obserwuje się nadprodukcję żywności i jej marnowanie, z drugiej narasta problem głodu, który jeszcze bardziej pogłębiła pandemia Covid-19.
Marnowanie żywności przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska, do degradacji i wyczerpywania się zasobów naturalnych, a to w rezultacie zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu na świecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz