Twórca Mony Lisy żył 67 lat – dwa razy dłużej, niż ludzie średnio żyli w tamtych czasach, w epoce renesansu.
To nie przypadek. Da Vinci był między innymi anatomem. Dobrze wiedział, co buduje zdrowie, a co je rujnuje.
Właśnie, co jadł, co robił, jak żył, że dwukrotnie przeżył ludzi obok siebie? Zachowały się jego zapiski, w których jest odpowiedź.
W czasach da Vinciego papier był drogim towarem. Dlatego dbał o to, by notować wiedzę najważniejszą.
Oto, co o pielęgnacji zdrowia zapisał geniusz.
● „Nie jedz, kiedy nie masz apetytu”. Brak apetytu świadczy o braku dostatecznej ilości enzymów i soków żołądkowych.
● „Dobrze przeżuwaj wszystko, co jesz”. Gdyż żołądek nie ma zębów. Oczekuje pokarmu dokładnie rozdrobnionego.
● „Po posiłku pozostań w pozycji pionowej”. Utrzymuje ona jedzenie we właściwym miejscu żołądka. Z kolei leżąca pozycja prowadzi do cofnięcia jedzenia i zgagi.
● „Nie odwlekaj i nie przedłużaj swoich wizyt w toalecie”.
● „Jedz produkty bogate w włókno pokarmowe”. Jego brak powoduje namnażanie się szkodliwych bakterii. Włókno pokarmowe to nic innego jak błonnik pokarmowy.
Niestety, setki lat niekorzystnej praktyki rolnej sprawiły, że dzisiejsze jedzenie jest uboższe w błonnik niż było kiedyś.
Uwaga dla osób, które wiedzą, iż Leonardo nie znał bakterii. Tak, nie znał – ale jego współcześni komentatorzy znają.
Admin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz