Jedzenie, które smakuje i szkodzi
Czekolada, która prowadzi do uszkodzenia nerek, produkty typu light, które mogą wywołać
białaczkę, choroby układu nerwowego i nowotwór płuc... W ciągu roku przeciętny człowiek
spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków do żywności. Dowiedz się, które
są najbardziej szkodliwe i odżywiaj się świadomie.
Z badań Eurobarometru przeprowadzonych w zeszłym roku wynika, że polowa Polaków nie czyta
etykiet na opakowaniach produktów żywnościowych, a 64 proc. nie rozumie używanych tam
oznaczeń i certyfikatów. Brak świadomości konsumenckiej naraża na cały szereg problemów
zdrowotnych, wśród których obniżona odporność to najmniejszy z nich. Dlatego bardzo istotny staje
się wzrost świadomości konsumenckiej. Stąd rośnie zapotrzebowanie na narzędzia, takie jak
aplikacja e-food. które pełnią istotną rolę edukacyjną w zakresie promocji zdrowego żywienia.
Do DNA
Listę szkodliwych substancji otwiera tartrazyna. Związek oznaczony symbolem E 102 pełni funkcję
barwnika i stosowany jest przede wszystkim w napojach gazowanych o smaku pomarańczowym.
Tartrazynę. mogącą powodować bezsenność, depresję czy reakcje astmatyczne u alergików, mają w
swoim składzie wszelkiego rodzaju produkty w proszku, takie jak zupy i polewy do ciast. -
Potwierdzeniem niekorzystnego wpływu substancji na zdrowie jest decyzja o zakazie jej stosowania,
wprowadzona w wielu krajach na świecie - mówi Michalina Szestowicka. technolog żywności,
odpowiadająca za redakcję naukową aplikacji e-food. - Tartrazyna. ze względu na podejrzenia o
działanie rakotwórcze, nie może być stosowana m in. w Austrii i Norwegii - dodaje. Obrzęk mózgu,
obniżenie płodności czy modyfikacja kodu genetycznego to z kolei tylko niektóre dolegliwości
wynikające z nadmiernego spożycia dwutlenku węgla. Kontaktu z popularnym E 290 można uniknąć
na stałe wykreślając z codziennej diety napoje gazowane.
Czas na przerwę?
Wykorzystywanie chemii to dziś naturalna praktyka przy wyrobie słodyczy. Ich producenci
szczególnie upodobali sobie wodorowęglan sodu, oznaczony symbolem E 500, którego nadmiar
może prowadzić do wymiotów, krwawienia żołądkowo-jelitowego, a nawet uszkodzenia nerek.
Szkodliwe substancje, których zadaniem jest intensyfikacja smaku, są jednak składnikiem przede
wszystkim wysoko przetworzonej i niskokalorycznej żywności. Wersje light kryją bowiem znaczne
więcej pułapek niż chcieliby przyznać ich orędownicy, a pierwszą i najbardziej zdradliwą jest
podszywający się pod cukier aspartam. Może on wywoływać białaczkę, choroby układu nerwowego i
nowotwór płuc. - Aspartam, czyli E 951 występuje w większości produktów typu light - twierdzi
Michalina Szestowicka. - Jest on również często składnikiem gum do żucia, konserw rybnych oraz
płatków zbożowych - dodaje.
Dogłębna analiza etykiet zamieszczanych na opakowaniach produktów może uchronić przed wieloma
poważnymi dolegliwościami. Producenci żywności, zdając sobie sprawę ze wzrastającej obawy
przed substancjami „E", decydują się na zamieszczanie pełnych nazw niektórych związków. Czy
jednak pojawienie się żółcieni spożywczej w miejsce E 102 coś zmienia?
newbielink:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ug8O96ebfW4J:senior.twoje-miasto.pl/Artykuly/View/77/jedzenie-ktore-smakuje-i-szkodzi+subtancje+E+decyduj%C4%85&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl [nonactive][/url]
****************
Хлеб 21 века
CTTTRLKOQ --> newbielink:https://www.youtube.com/watch?v=EOmAJ2W9X14 [nonactive]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz