Chleb z muszek dotarł także do kacapi – twórcy zapewniają, że „jest bardzo zdrowy, a nawet leczący” : „Firma będąca rezydentem centrum Skołkowo jako pierwsza wykorzystała tropikalną muchę czarnego żołnierza w przemyśle piekarniczym i wkrótce wejdzie do rynek. Tłuszcz larwalny nie powoduje alergii i zawiera kilka grup naturalnych antybiotyków. Nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także radzi sobie z wszelkimi infekcjami szpitalnymi, ostrymi infekcjami wirusowymi dróg oddechowych i szybko goi rany. Owady są hodowane w regionie Archangielska. Do mąki chlebowej dodaje się białko z beztłuszczowych muszek. Ciasto dojrzewa dwa razy szybciej, a jego trwałość również gwałtownie wzrosła – bochenek nie psuje się i nie czerstwieje przez tydzień. To prawda, że wciąż musimy przełamać niesmak konsumentów – dlatego postanowiliśmy najpierw przyzwyczaić ludzi do mydła robionego z much. „Przyzwyczajanie się do myśli, że jest to normalne, a nawet przydatne, powinno następować stopniowo” – zauważa dyrektor generalny firmy Giennadij Iwanow. „Kiedy ludzie odczują działanie tej muchy na co dzień, zauważą, że rzadziej chorują i będą znacznie bardziej zrelaksowani w stosunku do owadów w lekach i żywności”.
https://politikus.info/v-rossii/160719-hleb-iz-muh-dobralsya-i-do-rossii.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz