Czekolada ma wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Wzmacnia ona serce, zmniejsza ryzyko cukrzycy i udaru oraz pobudza komórki mózgowe do funkcjonowania.
Nowe badanie przeprowadzone w University of Birmingham, wykazało skąd bierze się dobroczynny wpływ kakao i czekolady na ludzki mózg.
Zdaniem specjalistów z University of Birmingham, wynika to z faktu, że zawierają one unikalny zestaw flawanoli – roślinnych przeciwutleniaczy, które poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Artykuł opisujący wyniki tych badań, został już opublikowany w czasopiśmie naukowym Scientific Reports.
Jak twierdzi Catarina Rendeiro, dietetyk z University of Birmingham:
„Flawanole znajdują się w wielu owocach i warzywach, a także w ziarnach kakaowca. Nadają owocom jasny kolor, a po spożyciu poprawiają pracę naczyń krwionośnych. Postanowiliśmy sprawdzić, czy substancje te wpływają na funkcjonowanie układu krążenia mózgu, a jeśli tak, czy przełożą się również na sprawność umysłową”
Naukowcy starają się wyodrębnić składniki czekolady, które mają korzystny wpływ na mózg i inne narządy, aby móc osiągnąć ten efekt, bez ryzyka otyłości i próchnicy.
Rendeiro i jej koledzy dokonali sporych postępów w tej dziedzinie. Badali oni w jaki sposób flawanole, barwniki roślinne i fitohormony obecne w czekoladzie, wpływają na funkcjonowanie mózgu dwudziestu zdrowych mężczyzn w wieku od 18 do 40 lat bez złych nawyków żywieniowych.
Eksperyment polegał na wypiciu jednej porcji kakao, z których jedna grupa przyjęła napój bogaty we flawanole, a druga była ich pozbawiona. Następnie naukowcy ocenili jakość dopływu krwi do mózgów ochotników. W tym celu proszono ich, aby przez kilka minut, poddychali powietrzem o wysokim stężeniu CO2. Następnie otrzymali oni kilka prostych i złożonych zadań badających ich pomysłowość.
Picie kakao z dużą ilością flawanoli, znacznie zmniejszyło wpływ dwutlenku węgla na mózgi ochotników, dzięki czemu trudniejsze zadania, były rozwiązywane o 11% szybciej. Różnice, wynikały z faktu, że serce i naczynia krwionośne mózgu osób pijących wysokogatunkowe kakao znacznie aktywniej reagowały na wzrost stężenia CO2 we krwi oraz przyspieszały przepływ krwi przez mózg, kompensując brak tlenu.
Odnotowano, że u osób, które piły kakao o wysokim stężeniu flawanoli, poziom maksymalnego dopływu tlenu do mózgu był około trzykrotnie wyższy. Ich naczynia zaczęły reagować na nadmiar dwutlenku węgla minutę wcześniej niż w drugiej grupie uczestników. Wszystko to wskazuje, że że czekolada i kakao poprawiają sprawność umysłową poprzez normalizację naczyń mózgowych.
Zbawienne właściwości czekolady nie kończą się jednak tutaj. Jeszcze w 2019 roku, głośno zrobiło się o badaniu naukowym, które dowiodło iż spożywanie czekolady pomaga w zwalczaniu depresji. Wówczas zespół badawczy z Kolegium Uniwersyteckiego w Londynie, Uniwersytetu w Calgary oraz służby zdrowia w kanadyjskim regionie Alberta, przeanalizował dane 13 626 dorosłych osób, pochodzące z amerykańskiego Narodowego Przeglądu Zdrowia i Żywienia.
Wykazano wówczas, że osoby, które w ciągu 48 godzin zjadły gorzką czekoladę, miały o 70% niższe ryzyko wystąpienia znaczących klinicznie objawów depresji. Przynajmniej, w porównaniu do uczestników, którzy w ogóle nie jedli czekolady. Warto zauważyć, że 25% badanych, którzy spożywali największe ilości dowolnej czekolady, rzadziej zgłaszali objawy depresyjne.
Wygląda na to, iż czekolada kryje w sobie wiele nieznanych właściwości, które w miarę upływu lat, mogą pomóc nam w zwiększeniu wydajności i stabilności ludzkiego mózgu. Dalsze badania w tym zakresie są konieczne, ale wygląda na to iż perspektywy na przyszłość, są obiecujące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz