Tłuszcze 2
newbielink:http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4718.120 [nonactive] :
MariuszM 07.12.2012 r. o 11:02:08 pisze:
„Taka ciekawostka dla tych od lovecarbu,którzy „zakąszają” Olive Extra dziewica
źródło: „Jak nie chorować?”
HI PA (fat, 40% of energy; PA, 16.8%; OA, 16.4%)
vs
HI OA (fat, 40%; PA, 1.7%; OA, 31.4%)
newbielink:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/instance/1574285/bin/nihms11963f2.jpg [nonactive]
newbielink:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/instance/1574285/bin/nihms11963f1.jpg [nonactive]
-------------
„Nigdy tłuszcz w ciele człowieka nie powstaje z tłuszczu zjedzonego w pokarmie. Jest to organicznie niemożliwe, ponieważ tkanka tłuszczowa nie zawiera enzymu kinazy glicerolu, który jest niezbędny do odkładania tłuszczu. Wręcz przeciwnie. Zjadanie dużych ilości tłuszczów bez weglowodanów lub z minimalną ich ilością powoduje szybkie i znaczne chudnięcie.” – Jan Kwaśniewski „Żywienie Optymalne” str. 67.
---------
Study points to fats, carbs as 'brain food'
newbielink:http://www.army.mil/article/26985/ [nonactive]
MariuszM 07.12.2012 r. o 11:02:08 pisze:
„Taka ciekawostka dla tych od lovecarbu,którzy „zakąszają” Olive Extra dziewica
Quote
” Z biochemicznego punktu widzenia rację należy przyznać J. Kwaśniewskiemu:nasycone kwasy tłuszczowe są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, spalającym się w ustroju w sposób znacznie prostszy i przy najmniejszym zużyciu białka i niektórych składników regulujących, niż węglowodany. By wniknąć do cyklu Krebsa jako aktywny octan potrzebuje kwas tłuszczowy tylko kilku enzymów, podczas gdy glukoza- kilkunastu. Także wydalanie produktów spalania (CO2 i H20) w przeliczeniu na jednostkę energii jest niższe w przypadku nasyconych kwasów tłuszczowych niż w przypadku węglowodanów. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe , jako uboższe w wodór, dają w wyniku spalania nie tylko mniej energii, ale także zużywają relatywnie więcej tlenu na jednostkę uzyskanej energii, jako że spalanie wodoru wymaga mniej tlenu niż spalanie węgla. Zatem dostarczanie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych może zwiększać zapotrzebowanie na tlen i równocześnie zwiększać wydalanie CO2, co z pewnością utrudni oddychanie tkankom, zwłaszcza najbardziej narażonym na niedobór tlenu, np. słabo ukrwionym”
źródło: „Jak nie chorować?”
HI PA (fat, 40% of energy; PA, 16.8%; OA, 16.4%)
vs
HI OA (fat, 40%; PA, 1.7%; OA, 31.4%)
newbielink:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/instance/1574285/bin/nihms11963f2.jpg [nonactive]
newbielink:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/instance/1574285/bin/nihms11963f1.jpg [nonactive]
-------------
„Nigdy tłuszcz w ciele człowieka nie powstaje z tłuszczu zjedzonego w pokarmie. Jest to organicznie niemożliwe, ponieważ tkanka tłuszczowa nie zawiera enzymu kinazy glicerolu, który jest niezbędny do odkładania tłuszczu. Wręcz przeciwnie. Zjadanie dużych ilości tłuszczów bez weglowodanów lub z minimalną ich ilością powoduje szybkie i znaczne chudnięcie.” – Jan Kwaśniewski „Żywienie Optymalne” str. 67.
---------
Study points to fats, carbs as 'brain food'
newbielink:http://www.army.mil/article/26985/ [nonactive]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz