Szwajcarska firma opracowała sztucznego „kurczaka” z grochu
Nowy produkt powstaje z surowców roślinnych, co czyni go etycznym i przyjaznym dla środowiska. Jak dotąd sztucznego kurczaka można skosztować tylko w kilku szwajcarskich restauracjach, ale inni producenci zamienników mięsa również zaczęli od segmentu premium.
Kolejna firma jest gotowa dołączyć do przemysłu sztucznego mięsa. Swiss Planted twierdzi, że opracował produkt, który jest nie do odróżnienia od kurczaka w smaku i teksturze, ale produkowany z grochu, wody i oleju słonecznikowego. Jest idealny dla wegan i tych, którzy obawiają się wpływu zwierząt na środowisko.
Chociaż Planted został oficjalnie założony całkiem niedawno, jego zespół pracuje nad sztucznym kurczakiem już od półtora roku. Technologia ta opierała się na badaniu śluzu myksinowego prymitywnych rybopodobnych stworzeń. Są to raczej nieprzyjemne stworzenia, ale pomogły technologom firmy lepiej zrozumieć, jaką strukturę powinno posiadać sztuczne mięso.
Na razie innowacyjnego kurczaka roślinnego można spróbować tylko w kilku restauracjach w Szwajcarii. Jednak inne rodzaje sztucznego mięsa, takie jak hamburgery z Impossible Foods i Beyond Meat, są już powszechnie dostępne. Ich popularność rośnie, ponieważ coraz więcej konsumentów myśli o wpływie przemysłu mięsnego na środowisko.
[Phi… w Polsce już od dawna znamy szynkę z drobiu, drób z ryby, kawę z żołędzi, prasę z gówna itp. Swoją drogą – czy próbowano już wyprodukować groch z kurczaka? – admin]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz